2 Idei: Sa nu ramai prost

1. Minimalizarea…

regretelor. Am mai scris despre asta, teza lui Jeff Bezos. 

Chiar si pentru cele mai evident-proaste decizii pe care le-am luat putem gasi motive. Suntem masinarii, bine-unse, de gasire de explicatii. 

In acelasi timp, viata e plina de situatii complexe, cu multe variabile si implicatii. Un “Complex Adaptive System” cum ar zice Charlie Munger. 

De asta avem nevoie de cateva sisteme, grile, pe care sa le aplicam atunci cand avem de luat decizii. 

Ai primit oferta mult visata, dar abia dupa asta iti dai seama ca e mai riscant job-ul decat cel actual? Cum hotarasti daca pleci sau stai? 

Ai probleme intr-o relatie si esti constant framantat de intrebarea “oare cat o sa mai mearga?”. Ce faci mai departe si de ce? 

Vrei sa faci un copil dar asta inseamna sa iti pui viata sociala pe pauza, sa iti cresti spectrul grijilor cu inca o persoana care mai e si dependenta de tine. Te bagi sau nu? 

La mine a functionat sa ma intreb: “Daca nu fac al doilea copil acum la 35 de ani, stiind ce stiu acum despre asta, o sa regret mai tarziu?”. Cand raspunsul a fost clar da, decizia din capul meu s-a limpezit. 

La inceput e mai greu, tre sa faci un “leap of faith". 

Dar dupa primele 2-3 succese, devine aproape un automatism.

2. Lifehack: Intrebarile pe care iti este rusine sa le adresezi sunt adesea cele mai importante, cele care iti ofera cele mai bune perspective de progress.  

Scoala ne-a fortat sa ne dorim constant “sa nu parem prosti". 

Dar mai rau decat sa pari prost este chiar sa ramai prost desi ai fi putut evita asta. 

Pe maine, 

Vlad

P.S. “The theory of maximum taste says that each person’s mind is defined by its upper limit—the best that it habitually consumes and is capable of consuming.”

P.P.S. Ce am mai publicat: 30.000.000 de euro furati 0 zile de puscarie & 2 milioane de euro pentru un gard

Reply

or to participate.